skillnaden mellan kallpressade och raffinerade oljor.

Det här är ett inlägg från 2009. Tar upp det igen eftersom det fortfarande är mycket aktuellt.

 

En vegetabilisk olja kommer från en växt med oljerika frön, frukter, kärnor, groddar eller nötter. Oljan fås fram genom pressning och här finns det stor skillnad i teknik, kvalitet och pris mellan den kallpressade och den raffinerade. oljan.
   En RAFFINERAD OLJA har varit med om följande: Oljeråvaran (tex.frön eller nötter) finmals och värms upp till närmare 100 grader, så att cellväggarna går sönder. Då kan så mycket olja som möjligt pressas ut. Pressresterna går vidare till extraktion och då får man ut mer olja.

 * Extraktion: Pressresterna blandas med lösningsmedlet Hexan, som förenar sig med oljan. Sedan hettas lösningsmedlet och oljeblandningen upp och destilleras. (De kan då separeras eftersom de har olika kokpunkter).  * Neutralisation / tvättning: Lecitin och små mängder protein tas bort genom att fosfor eller citronsyra hälls ned i den varma oljan. Oljan blandas sedan med kaustiksoda (lut). Då binds bla. de fria fettsyrorna som sedan kan tvättas bort med vatten. Efter detta vakuumtorkas oljan.

 * Blekning / avfärgning: Oljan blandas med lera, som tar upp bla. oljans naturliga färg. Leran tas sedan bort genom filtrering.  *Ångdestillering: Oljan hettas upp till över 200 grader och genomgår ytterligare en destillering. Här renas oljan från smakämnen, doft och rester från tidigare behandlingar.

 * Härdning: En olja som skall användas i livsmedelsindustrin härdas för att bli hållbarare och mer trögflytande. Nu blandas en finfördelad metall i oljan, tex. nickel, som fungerar som en katalysator (som påskyndar den kemiska processen och kommer att filtreras bort på slutet).

Oljan värms upp till 110 – 190 grader och vätgas pressas in under högt tryck. Alla omättade (och nyttiga) omega 3- och 6-fettsyror omvandlas nu till mättade fettsyror och transfetter bildas. Alla vitaminer och livsnödvändiga fettsyror har nu försvunnit, liksom oljans naturliga effekter. En fullständigt raffinerad olja blir helt neutral, utan färg, smak och ursprunglig doft.
   En KALLPRESSAD OLJA hanterats mycket skonsamt. Hela frön eller nötter pressas i en kvarn, oljan rinner ut och pressresterna (som innehåller en hel del olja) blir djurfoder.

 Ingen värme tillförs, men det bildas friktionsvärme beroende på hur snabbt kvarnen mal. Temperaturen går inte över 35 grader. Nästan all kallpressad olja pressas av små lokala företag, tex. Sörmländsk rapsolja. Oljans unika innehåll av fettsyror, steroler, E-vitamin, lecitin, karotin , A-vitamin och mineralämnen finns kvar. Oljan har ursprunglig doft, smak och färg, men har en kortare hållbarhet än de processade oljorna. En vegetabilisk olja är i sig en komplex, unik blandning av verksamma ämnen. Den har en hälsofrämjande effekt bara om den är i form av en fullständig äkta och oförstörd olja.  Det är dessa oljor som ingår i pureskins produkter.      Välkommen till butiken www.pureskin.se  och hx pureskin.

Källor ang. oljor: Finn Andersen ”Guldet från växterna”

och Rita Stiens ”Skönhet – till vilket pris?” (båda från Artaromaförlaget)

     

   

Huden behöver oljor och bra regöring.

Huden blir INTE fet av oljor som den kan ta upp !

På kvällen efter dagens föroreningar rengöres huden med något som inte torkar ut. Sedan ev. tonic som är lätt sammandragande och så näringsrik creme. Bara ljummet vatten på morgonen, det är ju endast nattens utsöndrade salter som ska sköljas av.

Du kommer att märka hur en törstig otillfredsställd hud begärligt suger upp den näring den längtat efter. Smörj så ofta det behövs, du känner när huden har kommit i balans.

Om du hållt ”smal kost” och avstått från oljor och näringsämnen som kroppen faktiskt behöver, kan huden svara på denna brist med att bli torr.

Då är det viktigt att åtminstone ge huden näring utifrån och smörja med bra creme!

pureskin föreslår:

·         face cleaning till kvällen eller face cleaning 100% eco/ecocert  

·         face care eco  eller  face care 100% eco/ecocert

·         face tonic eco  eller  face tonic 100% eco/ecocert.

Läs mer om varje produkt i butiken  www.pureskin.se

100%-iga serien har inget tillsatt vatten (istället är allt Aloe Vera) och inga eteriska oljor.

Behöver du en mer näringsrik ansiktscreme så finns face care night eco, även den i två varianter.  face serum 100% eco  kan användas som en kraftig näringskick.

Hud med Acne och andra  orenheter behöver också bra rengöring, tonic och en bra creme.

Alla pureskins produkter innehåller mycket Aloe Vera (Eco) som lugnar, håller fukt, är bakteriedödande och hjälper till vid olika hudproblem som acne, finnar, hudirritationer, insektsbett, öm och röd hud.

Glyceryl caprylate är balanserande, fukthållande och har bra verkan på bakterier som orsakar acne (Eco Certifierat).

Att ”torka ut huden” löser inte Acne-problem, tvärs om!

Huden måste skötas så att den blir är/blir frisk, rosig, mjuk och smidig.

Det kanske inte är möjligt att återfå den ursprungliga friska babyhuden,

men huden, som är vårt  skydd mot den yttre miljöns påverkan måste vara hel, stark och intakt.

Det blir den med bra skötsel.

Den torra huden är naken och öppen, den kan inte hålla fukt och kan inte stå emot intrång av bakterier. Att upprätthålla barriären mot detta är vårt ansvar.

Välkommen till www.pureskin.se    där finns mycket att läsa om varje produkt, med fattbar utförlig innehållsförteckning.  Webbutiken är öppen dygnet runt och skickar det du behöver med nästa post.

Mejla gärna om du undrar något eller har hudproblem.    info@pureskin.se

 

 

 

 

 


ansiktscremen där alla ingredienser är eco/ecocertifierade

                                                                   

                       

pureskins naturliga ekologiska hudvårdsprodukter

ger din hud det den behöver, vill och kan ta upp.

Basen är rena, kallpressade ekologiska oljor och Aloe Vera.  Emulgatorn är sådan som finns i livsmedel och inget konserveringsmedel används. Som bakterieskydd används örtextrakt från basilika och ris.  Naturliga eteriska oljor från växter och blommor ger ljuv doft.

Alla ingredienser är eco/ecoCertifierade och de är fullt ätbara, fullt nedbrytbara  och skadar varken natur, djur eller människa .

hx pureskin är ett litet Sörmländskt familjeföretag som gör alla produkterna i eget lab och säljer bara direkt till kunder från vår webbutik. Du får alltid färsk, nygjord hudvård till ett lågt pris. Vi skickar med nästa post och gillar kundkontakt och svarar snabbt på mejl.

Vi satsar inte på marknadsföring, tjusig reklam eller ständigt nyfixad hemsida. Ej heller på återförsäljare. Allt sådant ger produkterna ett mycket högre pris, som i slutändan betalas av kunden.

Välkommen till webbutiken som är öppen dygnet runt och skickar det du behöver med nästa post.

Snygga bilder skulle kunna sättas in här - men jag är inte bra på det - titta in i butiken, där finns bilder och framför allt: alla ingredienser tydligt och fattbart redovisade.

Välkommen till www.pureskin.se


Rena och naturliga oljor är viktiga för huden

Rena naturliga oljor är viktiga för huden.

Människan har i alla tider smörjt in huden med fett för att hålla den smidig och få skydd mot sol, snö och kyla.

Många ämnen i fetterna är livsnödvändiga, essentiella, för att kroppen ska fungera. De fetter vi äter och smörjer in oss med är i stort sett desamma som i kroppens celler. Hjärnans celler består av 60% fett.

Våra tre viktigaste näringsämnen är fetter, proteiner och kolhydrater, och de får vi i oss genom maten vi äter. Men fetter kan också tas upp genom huden. pureskin använder bara oljor/fetter från växter, de är fasta eller flytande i rumstemperatur och de kommer från pressade frukter eller frön.

Ex: Kokosfett, kakaosmör och sheasmör är fasta och olivolja, passionsfruktolja och mandelolja är flytande.

Alla oljor har unik sammansättning av omättade, mättade eller fleromättade fettsyror. Oljorna innehåller också olika mängd av vitaminer och omega 3,6 eller 9, som vi alla behöver.

Brist på tex omega 3-fettsyror kan ge skör och torr hud, nedsatt syn, högt blodtryck mm. 

Huden tar upp oljorna olika snabbt, de feta oljorna ligger kvar längre tid på huden, och de torra oljorna absorberas snabbt.

pureskin använder därför flera oljor med olika sammansättning i olika cremer.

Fetare oljor, som tas upp långsamt av huden, passar bra för torr och mogen hud i nattcremen. Till den yngre huden, som fortfarande är fuktig, och till sommarens creme, passar lättare oljor.

pureskins cremer innehåller bara kallpressade, rena ekologiska oljor och ingredienser som huden vill ha och kan ta upp. Oljorna pressas i rumstemperatur  av frön, nötter eller frukter och alla oljans näringsämnen finns kvar.  

Lyssna på din hud, den talar om när den mår bra! 

Välkommen till hx.pureskin.         webbutik  www.pureskin.se

 

 

 

 

 

 


"Vanliga hudcremer" med silikon, paraffin, akrylat mm.....

Den konventionella cremen innehåller mycket som huden inte vill ha: silikon, acrylater, nylon, paraffin, och andra kemiskt processade ämnen. Kanske finns där också mineraloljor och parabener.

Många av de syntetiskt framställda ämnena ligger kvar på huden och du känner dig mjuk och smidig för stunden, men när de tvättas bort, är ansiktet lika torrt och behövande som förut.

De oljor som finns med är kemiskt förändrade för att få lång hållbarhet och rätt konsistens. Oljorna härdas och de nyttiga omega 3 och 6 fettsyrorna omvandlas till mättade  fettsyror och transfetter bildas som inte kan inte omvandlas till de livsnödvändiga fettsyror som kroppen behöver.  Även vitaminerna A, D och E påverkas så att de inte längre fungerar som vitaminer för oss. Kemiskt förändrade oljor har förlorat sitt näringsvärde.

Raffinerade oljor är industriellt förändrade oljor. De har genomgått väldigt många processer:  uppvärmning, varmpressning, extraktion med lösningsmedel, destillering, avlecitering, neutralisering, tvättning, blekning, deodorisering....

Mer att läsa om detta i ett tidigare inlägg på denna blogg   pureskin.blogg.se

Lämnar du den konventionella hudvården och väljer  pureskin kommer du att märka att huden snabbt och begärligt suger upp det du smörjer den med. Du behöver smörja ofta i början, till dess huden fått vad den längtat efter och kommit i balans.

pureskin använder bara kallpressade eko-oljor. Där pressas frön, nötter eller frukter vid rumstemperatur och alla oljans näringsämnen finns kvar.  

Kortare livslängd, men vi, hx pureskin, ser hudvård som livsmedel och de är färskvaror.

Inga mellanhänder, inga lager och alltid nygjorda cremer.      www.pureskin.se

 

 

 

 

 


RSS 2.0