skillnaden mellan kallpressade och raffinerade oljor.

Det här är ett inlägg från 2009. Tar upp det igen eftersom det fortfarande är mycket aktuellt.

 

En vegetabilisk olja kommer från en växt med oljerika frön, frukter, kärnor, groddar eller nötter. Oljan fås fram genom pressning och här finns det stor skillnad i teknik, kvalitet och pris mellan den kallpressade och den raffinerade. oljan.
   En RAFFINERAD OLJA har varit med om följande: Oljeråvaran (tex.frön eller nötter) finmals och värms upp till närmare 100 grader, så att cellväggarna går sönder. Då kan så mycket olja som möjligt pressas ut. Pressresterna går vidare till extraktion och då får man ut mer olja.

 * Extraktion: Pressresterna blandas med lösningsmedlet Hexan, som förenar sig med oljan. Sedan hettas lösningsmedlet och oljeblandningen upp och destilleras. (De kan då separeras eftersom de har olika kokpunkter).  * Neutralisation / tvättning: Lecitin och små mängder protein tas bort genom att fosfor eller citronsyra hälls ned i den varma oljan. Oljan blandas sedan med kaustiksoda (lut). Då binds bla. de fria fettsyrorna som sedan kan tvättas bort med vatten. Efter detta vakuumtorkas oljan.

 * Blekning / avfärgning: Oljan blandas med lera, som tar upp bla. oljans naturliga färg. Leran tas sedan bort genom filtrering.  *Ångdestillering: Oljan hettas upp till över 200 grader och genomgår ytterligare en destillering. Här renas oljan från smakämnen, doft och rester från tidigare behandlingar.

 * Härdning: En olja som skall användas i livsmedelsindustrin härdas för att bli hållbarare och mer trögflytande. Nu blandas en finfördelad metall i oljan, tex. nickel, som fungerar som en katalysator (som påskyndar den kemiska processen och kommer att filtreras bort på slutet).

Oljan värms upp till 110 – 190 grader och vätgas pressas in under högt tryck. Alla omättade (och nyttiga) omega 3- och 6-fettsyror omvandlas nu till mättade fettsyror och transfetter bildas. Alla vitaminer och livsnödvändiga fettsyror har nu försvunnit, liksom oljans naturliga effekter. En fullständigt raffinerad olja blir helt neutral, utan färg, smak och ursprunglig doft.
   En KALLPRESSAD OLJA hanterats mycket skonsamt. Hela frön eller nötter pressas i en kvarn, oljan rinner ut och pressresterna (som innehåller en hel del olja) blir djurfoder.

 Ingen värme tillförs, men det bildas friktionsvärme beroende på hur snabbt kvarnen mal. Temperaturen går inte över 35 grader. Nästan all kallpressad olja pressas av små lokala företag, tex. Sörmländsk rapsolja. Oljans unika innehåll av fettsyror, steroler, E-vitamin, lecitin, karotin , A-vitamin och mineralämnen finns kvar. Oljan har ursprunglig doft, smak och färg, men har en kortare hållbarhet än de processade oljorna. En vegetabilisk olja är i sig en komplex, unik blandning av verksamma ämnen. Den har en hälsofrämjande effekt bara om den är i form av en fullständig äkta och oförstörd olja.  Det är dessa oljor som ingår i pureskins produkter.      Välkommen till butiken www.pureskin.se  och hx pureskin.

Källor ang. oljor: Finn Andersen ”Guldet från växterna”

och Rita Stiens ”Skönhet – till vilket pris?” (båda från Artaromaförlaget)

     

   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0