nya föryngrande cremer..

      Här följer mina (kemist, biolog och immunolog) synpunkter på ”föryngrande cremer”….Tycker att Jul-handelns reklam har handlat mycket om revolutionerande konventionella cremer.

Inte om naturlig hudvård – vi som är småskaliga producenter har inte resurser att marknadsföra våra produkter som de ”stora” gör.
Väldigt mycket reklamtid läggs ned på att pumpa ut de konventionella cremernas undergörande innehåll och effekter.


Återigen har en nya föryngrande cremer lanserats, som med massiv reklam lovar ungdomlig hud.

I en av dessa cremer finns 31 olika ingredienser, som redovisas med mycket liten stil och som

nästan bara är möjligt att ta in för en välutbildad kemist.


I fallande skala (mängd i produkten) finns först vatten. Sedan kommer glycerin (som bör vara under 4% av innehållet). Därefter kommer:  Paraffin, silikon, silikon, denaturerad alkohol, syntetiskt vax, silikon, silikon, silikon, koffein, acrylat, nylon….paraben…

En kemiskt manipulerad olja finns med långt ned på listan. De fem silikonerna är olika syntetiskt framställda komplexa föreningar med långa sammansatta namn.


I stort sett är alla ingredienserna komplicerade kemi-produktioner, konstruerade sammansatta molekyler från den kemiskt-tekniska industrin. Många har tillverkats under högt tryck med lösningsmedel och kemikalier i processer som är miljöbelastande.

Bortsett från vattnet och glycerinet (som håller fukt) finns inget som huden behöver/vill eller bör ta upp.

Cremen blir en täckande smet på hudens yta, som ger en mjuk känsla för stunden, men som inte tillför huden någonting bra. Så snart cremen tvättas bort är huden precis lika torr som innan den smordes.


 Silikoner är kiselföreningar som är ”hudvänliga”, för de skapar inga ännu kända allergier. De ska inte tas upp av huden eftersom de är helt främmande för människan (som består av kolföreningar).

Men de är inte försvarbara då de är kraftigt underkända för effekterna på miljön.

Paraffiner är mineraloljeföreningar, som inte har några som helst hudvårdande egenskaper. De kan tas upp av skadad hud och det är ej fastställt vad som då händer i kroppen. Klassas som kraftigt underkända vad det gäller hudvårdande egenskaper. Bra dock till smörjmedel för maskiner och bilar.


Varför då detta innehåll???

Det är billiga ingredienser med nästan obegränsad hållbarhet. Cremerna kan då packas och skickas över hela världen och kan lagras under mycket lång tid.

De saluföres med massiv internationell reklam, som i slutändan bekostas av konsumenten.

I reklamen sägs bla ”efter tio års forskning har vi hittat genen för åldrandet”  vilket inte är möjligt, då åldrandet  beror på väldigt många olika samverkande gener. Att dessutom antyda att ett visst ämne i denna creme kan stoppa det naturliga åldrande är heller inte möjligt.


För mig är det helt befängt att någon substans ska kunna gå in i alla mina celler (först passera cellmembranen och sedan kärnmembranen) och påverka mina kromosomer och mitt DNA….

Och OM detta vore möjligt är det fråga om genmanipulation och absolut inte tillåtet i någon lagstiftning.


Den ”rynkfrihet” en konventionell creme kan ge beror på att huden reagerar med att svälla/svullna för att det finns syror med i cremen, som huden måste försvara/skydda sig emot.

                           Tag hand om dig!            Hälsn. Pia/pureskin.     www.pureskin.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0