Vad innehåller en creme ??


Du kan inte se på en creme vad den innehåller. Den kan vara vit, mjuk och skön, men ändå

kan det vara bara vatten, paraffinolja, doft och konservering i burken.

Bara genom att studera innehållsförteckningen ser du hur den är uppbyggd och vilka råvaror

 som finns med.

 

I stort sett är en creme uppbyggd av:

  

*  Vatten

*  olja/fett 

*  emulgeringsmedel

*  vitaminer och andra aktiva ämnen

*  konservering.

  

  

Den naturliga hudvården använder helt andra ingredienser än den konventionella kosmetikindustrin.


Jag skall försöka enkelt förklara skillnaden mellan dessa ingredienser och ge exempel.Olja/fett delen kan bestå av:


Vegetabiliska oljor.    I äkta naturkosmetik kommer alla oljor och fetter från växtriket, och många oljor kommer från ekologiskt odlade växter. Alla olika oljor är unika i sin sammansättning. Kallpressade oljor är det bästa som livsmedel och för hudvård, de ger riktig näring, för de innehåller alla värdefulla beståndsdelar, som tex. fleromättade fettsyror, lecitin, vitaminer och mineralämnen, som huden behöver. Oljorna påverkas av värme, luft och ljus (härsknar) och har alltså kortare livslängd.  Tex. olivolja, jojobaolja, mandelolja, rapsolja, sheasmörolja, nyponrosolja, avocadolja, gurkörtsolja, mfl.


Mineraloljor (tex. paraffin, vaselin)

Mineraloljor är lätta att hantera, billiga, har mycket lång hållbarhet, härsknar inte, missfärgas inte, har ingen som helst lukt och kan förses med vilken doft som helst. Riskerna med mineraloljor har  diskuterats under lång tid. De innehåller inget som huden har behov av eller som finns naturligt i huden och kan täppa till porerna. Absorberas inte av frisk hud, de är miljöbelastande, har dålig nedbrytbarhet och förorenar vatten och jord. De är restprodukter från råoljedestillation.

 INCI: Vaselin, vaselin oil, mineral oil, paraffin, paraffinum liquidum, vit mineralolja, medicinsk vitolja, E905 mfl.       

  

Syntetiska ingredienser (tex. silikoner) Helt syntetiska ämnen uppbyggda av kisel och syre. Motståndskraftiga mot värme och kemisk påverkan, lätta att smörja in på huden och garanterar lång hållbarhet av cremens konsistens.

De är inte biologiskt nedbrytbara, ej helt utrett om de anrikas i levande vävnader. De ger en mjuk känsla på huden, men innehåller inte någon näring eller annat som huden behöver, du är lika torr när du tvättat bort cremen, som du var innan. INCI: Dimethicone, polysilicone, simethicone, cyclomethicone, cyklohexasiloxane, cyklopentasiloxane, methylsilanol mfl.


Syntetiska estrar  tex. förestrade oljor som är kemiskt förändrade. Ursprungligen var de vegetabiliska oljor som plockats isär. Man kopplar sedan ihop de enskilda fettsyrorna med glycerin eller andra alkoholer och får då nya syntetiska föreningar med nya egenskaper. I processen används giftiga ingredienser såsom amylalkohol och finkeloljor. Esteroljorna har INCI namn som: caprilic / capric trigyceride, dicaprylyl ether eller octyldodecanol mfl.  


Det som är bäst för huden är råvaror som passar in i hudens komplexa kemi,

som passar ihop med det som redan finns naturligt i huden.

 

Men det som är bra för huden är inte nödvändigtvis bra för tillverkarens vinst.

Priset på en vegetabilisk olja av bästa kvalitet ligger skyhögt över priset på mineraloljeprodukter.

Prisexempel för ett kg:  paraffinolja 1 euro, mandelolja eko 25 euro, havtornsolja 200 euro.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0